Program sediu 8:00-16:30. Tel: +40.237 222 890, Email: office@muzeulvrancei.ro

Zilele Muzeului Vrancei – 13-14 decembrie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ (08.12.2021)

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită la prima ediție a Zilelor Muzeului Vrancei. Manifestarea dedicată promovării istoriei naționale și a identității locale va începe luni, 13 decembrie, la ora 11:00, cu un moment solemn la Sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea, prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la fondarea instituției.

În aceeași zi, la ora 13:00, va fi vernisată expoziția „Monumentele eternității. Necropolele tumulare de la Bârsești”, transferată la Focșani de la Muzeul „George Severeanu” din cadrul Muzeului Municipiului București, organizatorii acestei expoziții, alături de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române și Muzeul Vrancei. Curator al expoziției este dr. Emilian Teleagă, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române. Cu titlul deja cunoscut „Spiritul Vrâncean Redivivus”, marți, 14 decembrie, la ora 11:00, la Muzeul Unirii se va derula un moment despre istoria, cultura și spiritualitatea Vrancei arhaice.

Vor fi lansate volumele: Constantin Constantinescu-Mircești, Vrancea arhaică. Evoluția și problemele ei (Focșani, 2021) și Constantin Constantinescu-Mircești, Ion Dragomirescu, Marele proces al Vrancei (Focșani, 2021). Momentul este organizat în parteneriat cu Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” și sprijinul prof. Costică Neagu, președintele Asociației. În cadrul aceluiași eveniment va fi lansat, în premieră, manuscrisul de la Bârsești din 16 iunie 1822, în variantă anastatică, cu transcrierea acestuia din chirilică realizată de expertul în carte veche Mihaela Boldeanu.

De asemenea, va fi prezentat volumul Miscelaneul isihast de la Valea Neagră, întocmit de Mihaela Boldeanu. Zilele Muzeului Vrancei se vor încheia în Podgoria Putnei, la Bolotești unde, la ora 15:00, va fi inaugurat Căminul Cultural „Vasile Țiroiu”

Vă așteptăm cu drag
Directorul Muzeului Vrancei
Romeo-Valentin Muscă

Muzeedelasat.ro

COMUNICAT DE PRESĂ (30.11.2021)

Începând cu Ziua Națională a României, încă trei obiective din cadrul Muzeului Vrancei pot fi vizitate virtual pe www.muzeedelasat.ro. Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei. Cele din Județul Vrancea sunt: Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă” din Dragosloveni și Secţia de Etnografie din Crângul Petreşti.

Website-ul www.muzeedelasat.ro, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 28 de muzee, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural. „Scopul final al proiectului este cel de a crea dorința utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plătește și susține cultura, dar și de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 28 de muzee. Platforma nou-creată și tururile virtuale au potențialul de a susține un dialog permanent între public și instituția muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online.

În septembrie 2021, cele 28 de muzee au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, fiind parcurși peste 5.500 de kilometri. Acestea beneficiază de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor în mediul online.

Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume, Google Maps. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de Radio Europa FM și De la sat, un proiect editorial independent dedicat satului românesc.

Echipa este formată din patru membri: Cosmin Murarașu - manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu - editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea - copywriter și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat.

Persoana de contact: Ionuț Teoderașcu, teoderascu@muzeedelasat.ro, 0755666172

Resurse online:

Facebook: www.facebook.com/muzeedelasat; www.facebook.com/delasat.ro  www.facebook.com/Real.tour.ro

Instagram: www.instagram.com/muzeedelasat/www.instagram.com/dela.sat.;

Website: www.muzeedelasat.ro; www.real-tour.ro; www.delasat.ro; www.europafm.ro

Vă așteptăm cu drag
Directorul Muzeului Vrancei
Romeo-Valentin Muscă

Deschiderea Muzeului Țării Vrancei – 19 septembrie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită duminică, 19 septembrie 2021, la deschiderea MUZEULUI ȚĂRII VRANCEI, instituție care pune în valoare istoria, cultura, tradiția și universul spiritual din regiunea istorică, numită de Dimitrie Cantemir republică quasi independentă în cadrul fostului Ținut al Putnei. Muzeul Țării Vrancei cuprinde cinci săli, în care vizitatorul va descoperi caracteristicile prin care acest spațiu geografic se individualizează în cadrul istoriei României. De la covoarele tradiționale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujii și costumele populare care au dus faima artei cămășilor vrâncene, până la ceramica de Irești, pe care Muzeul Vrancei intenționează să o revigoreze, organizând la Vidra, din 2022, o Școală de vară, pentru cei care doresc să se inițieze în arta olăritului. Gândit în spiritul Muzeului Național al Țăranului Român, instituția muzeală din Vidra este și o inițiere în istoria Vrancei arhaice și epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927. Grație imaginilor primite de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 25 din cele mai reprezentative fotografii realizate de Iosif Berman in 1927 înnobilează pereții Muzeului, aducând în actualitate Vrancea istorică de acum un secol. Nu lipsește din muzeu o incursiune în istoria luptei pentru apărarea Moșiei Vrancei și celebrul proces al dezrobirii, numit de Constantin Constantinescu-Mircești, „Marele proces al Vrancei”. Însă, un Muzeu al Țării Vrancei nu putea omite elementul identitar și anume biserica de lemn. Ultima etapă a excursului prin muzeu o constituie o biserică de lemn stilizată, în care vizitatorul se va întâlni cu arta lemnului și istoricul Schiturilor Obștilor Vrancei: Valea Neagră și Lepșa. Instituția este, din acest punct de vedere, prima etapă din proiectul de reziliență prin care Muzeul Vrancei răspunde ofensivei neomarxiste împotriva credințelor, tradițiilor și a culturii locale. Festivitățile vor începe la ora 13. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Vidra.

Vă așteptăm cu drag la sărbătoarea sufletului Țării Vrancei.
Directorul Muzeului Vrancei
Romeo-Valentin Muscă

ZILELE SATULUI VRANCEAN 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită la ,,ZILELE SATULUI VRANCEAN"- Editia I 4-8 Septembrie 2021 , incepand de Sambata 4-Septembrie ora 9,00.

Vor fi prezentate Ateliere de tesaturi, de instrumente populare , de confectionat masti si atelier de vopsit cu plante tinctoriale.

Duminica 5 Septembrie va avea loc si lansare de carte : JAN PAVEL, Studii de etnografie si arta populara.

Vă așteptăm cu drag!

Directorul Muzeului Vrancei

Romeo-Valentin Muscă

Descoperirile arheologice de la fosta Mănăstire Sf. Ioan Botezătorul din Focșani 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, Muzeul Vrancei, vă invită vineri, cu ocazia aniversării zilei unificării administrative a Focșanilor Moldovei cu Focșanii Munteniei (10 iulie 1862), la vernisajul expoziției „Descoperirile arheologice de la fosta Mănăstire Sf. Ioan Botezătorul din Focșani”.

Vor fi prezentate majoritatea artefactelor descoperite în Centrul istoric al localității în timpul cercetătilor arheologice desfășurate între 2005 și 2009. Obiecte de cult, piese din metal și ceramică, inventar domestic, elemente de zidărie, monede, accesorii vestimentare și de podoabă vor putea fi admirate pentru a ne face o idee despre rolul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” în istoria Focșanilor Munteniei și despre locul acestei localități de frontieră în sistemul economic al Țării Românești.

Vor susține intervenții arheologii Aurora Apostu, Mădălina Stănescu și Aurel Nicodei.

De asemenea, va fi prezentat filmul cercetărilor arheologice. Evenimentul se desfășoară la Muzeul Unirii din Bulevardul Republicii, nr. 30. Expoziția va fi deschisă până pe 31 iulie.

Vă așteptăm cu drag!

Directorul Muzeului Vrancei

Romeo-Valentin Muscă

Zilele portului popular vrâncean 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, organizează în premieră ”Zilele portului popular vrâncean” 19-20 iunie 2021, o manifestare de promovare a patrimoniului tradițional din acest spațiu cultural românesc. Peste 150 de ii din toate zonele folclorice ale județului, cămăși, catrințe, ițari, bete, brâie, cheptare, sumane, ștergare - aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei – vor fi expuse în perioada 19-27 iunie, la sediul fostei Prefecturi Putna, unde iubitorii artei tradiționale vor putea vizita gratis, între orele 10 și 18, una dintre cele mai mari colecții de costume populare din România.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul promotorului cultural Victoria Bizon, fondatoarea grupului „Șezătoare București” și a celui mai avizat cunoscător al cusăturilor tradiționale vrâncene, Nelu Dumitrescu din Tichiriș. Invitați de onoare: Varvara Buzilă de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Sebastian Paic de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Roxana Vișan de la Muzeul Municipal din Rîmnicu Sărat; membrii grupurilor „Șezătoare București”, „Șezătoare Vrancea”, „Șezătoare Cluj”, „Șezătoare Basarabia”, „Sezătoare Galați”, „Poveștile Iei” din Brăila,Cusături Dobrogene” din Constanța și creatoarele populare din Bacău, Vaslui, Jitia, Vintileasca, Vidra și Tichiriș.

Manifestarea va începe sâmbătă, la ora 10:00, la Secția de Etnografie din Crângul Petrești, unde se va desfășura un atelier școală, coordonat de Nelu Dumitrescu. La ora
14:00, în sediul fostei Prefecturi Putna, se va vernisa expoziția de port popular vrâncean. Manifestarea va continua duminică, la Tichiriș. După serviciul religios de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, invitații vor merge la o șezătoare școală, la casa părintească a artistului popular Nelu Dumitrescu, din Satul Tichiriș.

Partenerii manifestării: Centrul Cultural Vrancea și „Șezătoare București”. Din punct de vedere logistic (standere, busturi, manechine) am fost sprijiniți de SIMIZ FASHION, CERDAC COTEȘTI, ARTIFEX, STIL MAGAZIN ȘI SORSTE, cărora le mulțumim.

Vă așteptăm cu drag să descoperiți tezaurul cultural vrâncean!

Directorul Muzeului Vrancei

Romeo-Valentin Muscă

NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL VRANCEI 2021

NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL VRANCEI

Evenimentul cultural european „Noaptea Muzeelor” va ajunge și la Focșani. Trei secții ale Muzeului Vrancei vor fi deschise în premieră în seara zilei de 12 iunie, între orele 16 și 22, intrarea fiind liberă. Secția de Istorie, prin Muzeul Unirii, vă așteaptă să descoperiți povestea nașterii României, grație Unirii de la 1859.

Secția de Etnografie de la Crângul Petrești va proiecta în hanul Odobești documentare etnografice despre tradițiile și obiceiurile din Vrancea arhaică. Surpriza evenimentului este pregătită de Secția de Științe ale Naturii, care va prezenta în cadrul unei expoziții un urs carpatin din Munții Vrancei, despre care datele aflate în dosarul instituției arată că provine din zona Tulnici, adică din arealul lărgit în care a trăit până de curând „celebrul” urs Arthur. Cu alte cuvinte, strămoșul ursului Arthur este la Muzeul Vrancei. Vă așteptăm să-l admirați!

2022 MUZEUL VRANCEI - Toate drepturile rezervate.
Sari la conținut