Program sediu 8:00-16:30. Tel: +40.237 222 890, Email: office@muzeulvrancei.ro

Mausoleul Eroilor Mărășești Mausoleul Eroilor Soveja Mausoleul Eroilor Mărăști Mausoleul Eroilor Focșani Muzeul Luptelor Mărășești Secția de Etnografie din
Crângul Petrești
Muzeul Unirii Focșani Muzeul Memorial
„Alexandru Vlahuță” Dragosloveni
Casa Memorială „Ion Roată” Secția de Științe ale Naturii Muzeul Țării Vrancei de la Vidra

 

Muzeul Vrancei a fost înființat în 1931 și administrează obiective muzeale de pe teritoriul administrativ al fostelor județe Putna și Râmnicu Sărat, în prezent părți componente ale Județului Vrancea.
Obiectivele Muzeului Vrancei sunt: Mausoleul Eroilor din Focșani, Mausoleul Eroilor din Mărășești, Mausoleul Eroilor din Mărăști, Mausoleul Eroilor din Soveja, Muzeul Unirii din Focșani, Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, Muzeul Municipal Mixt din Adjud, Muzeul de Științele Naturii din Focșani, Muzeul Satului Vrâncean din Petrești și Muzeul Țării Vrancei din Vidra.

Calendar evenimente

Comunicate de presă

Comunicat de presă

Cu ocazia Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești a fost inaugurată prima etapă din proiectul de dotare cu mijloace moderne de interacționare a vizitatorilor cu obiectivele Muzeului Vrancei. Președintele Senatului și Președintele Consiliului Județean au dat startul celor două holograme care, din 6 august, vor încerca să sensibilizeze, prin imagine și voce, turiștii care ajung la acest memorial. Este vorba despre o hologramă cu generalul Eremia Grigorescu și alta cu eroina Măriuca Zaharia. Tot la Mărășești, avansăm cu documentația pentru obținerea acordurilor și avizelor pentru a transforma spațiul dintre Mausoleu și Muzeu în primul parc tematic interactiv din România, având ca subiect Bătălia de la Mărășești. În bugetul anului următor vor fi prevăzute holograme cu efigia mareșalului Al. Averescu pentru la Mausoleul Eroilor din Mărăști și cu eroul Vasile Chilian la Mausoleul Eroilor din Focșani Sud. Întrucât Vasile Chilian a fost înmormântat la Mausoleul Eroilor din Focșani, se intenționează și realizarea unui bust al eroului. Vă așteptăm să pășiți pragul memorialului de la Mărășești și să ascultați cuvintele emoționante ale Măriucăi Zaharia!

Ultimul eveniment

Caravana Unirii pe Valea Șușiței

24 ianuarie, ora 09:00

Primăria Soveja, Muzeul Vrancei și Școala Gimnazială din Soveja au organizat prima ediție a Caravanei Unirii, în care au fost parteneri UAT-urile de pe Valea Șușiței: Soveja, Câmpuri, Răcoasa și Străoane. Muzeul Vrancei și Centrul Cultural „Simion Mehedinți” din Soveja au organizat o expoziție temporară dedicată epocii Unirii, vernisată în deschiderea evenimentului. Tricolorul României a mers într-o ceremonie, de la Centrul Cultural din Soveja, pe la toate localitățile de pe Valea Șușiței, unde a fost întâmpinat de autoritățile locale.

« de 16 »

 

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 10:00
Galeriile de Artă din Focșani
De ziua poetului MIHAI EMINESCU vă așteptăm la Galeriile de Artă din Focșani să celebrăm ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

No Images found.

 

Zilele Muzeului Vrancei (ediția a III-a), 11-15 decembrie 2023

În perioada 11-15 decembrie 2023 se va desfășura ediția a III-a a Zilelor Muzeului Vrancei. Manifestările vor avea loc la Muzeul Unirii și vor începe luni, 11 decembrie 2023, la ora 11:00, cu vernisajul unei expoziții de fotografie a celebrului Franz KOROSCHETZ, expoziție care va putea fi vizitată până la sfârșitul anului. Vor urma prezentarea volumului biografic „Ioan Roată” și lansarea celui mai recent număr din revista Cronica Vrancei. Miercuri, 13 decembrie, la ora 11:00, va avea loc un „simpozion”, desfășurat în parteneriat cu Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”, sub coordonarea prof. Gabriela OBODARIU, Mihaela OPREA și Lămâița ȘERBAN, în care rolul conferențiarilor îl vor avea elevii și profesorii coordonatori. Vineri, 15 decembrie, la ora 11:00, va fi lansat albumul Armament din Colecția Muzeului Vrancei din cele două războaie mondiale, autori: Florin-Daniel MIHAI și Mircea BALICA. Este lucrarea care deschide seria unei colecții de 10 albume aflate în lucru, dintre care amintim pe cel despre geneza Bisericii Neamului de la Mărășești, albume cu cele patru mausolee din județ, cu cele mai valoroase costume populare din fostele județe Putna și Râmnicu Sărat, un album-catalog cu monedă antică și medievală, un album cu patrimoniul viti-vinicol expus în Muzeul Viei și Vinului, un album cu tiparele de caș etc. Toate evenimentele culturale sunt organizate în parteneriat cu instituțiile de învățământ din județ și au o dimensiune pedagogică, elevii fiind implicați (inter-)activ la realizarea acestora, de aici și ora la care sunt programate. Partenerii ediției a III-a a Zilelor Muzeului Vrancei sunt Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Liceul cu Program Sportiv. Vă așteptăm cu drag!

« de 25 »

Celebrarea Zilei Naționale a României - 29 noiembrie 2023

Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei vă invită la Celebrarea Zilei Naționale a României.

Evenimentul va avea loc în data de 29 noiembrie 2023, ora 12:00, în cadrul Muzeul Unirii.

Relații la nr. de telefon 0237 222 890 și pe email muzeulvrancea@gmail.com

« de 7 »

Rerum Nummorum Mediaevaliorum - 23 noiembre 2023

Comunicat de presă

Pentru a pune în valoare patrimoniul numismatic al județului, Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, la Muzeul Unirii, o expoziție cu monedă medievală. Aceasta cuprinde tezaure monetare poloneze, turcești, ungurești, austriece, rusești, germane, olandeze, venețiene și spaniole. Aceste monede acoperă o perioadă cuprinsă între secolele IX-XIX, timp în care, pe acest teritoriu, au fost utilizate, succesiv și, uneori, concomitent, diferite tipuri de monedă. Practic, vizitatori au ocazia rară de a admirea un mileniu de istorie economică și socială grație tezaurelor monetare pe care Muzeul Vrancei le aduce în fața publicului. Aceste tezaure dovedesc existența unei vieți economice importante la Carpații de Curbură, de unde circulația monedei la Est de Carpați. Expoziția este realizată de Aurora-Emilia Apostu și Alex-Marian Cornea de la Muzeul Vrancei. Vernisajul la avea joi, 23 noiembrie, ora 11:00, la Muzeul Unirii din Focșani. Vă așteptăm cu drag!

« de 9 »

Omagierea scriitorului Alexandru Vlahuță 17-18 noiembrie 2023

Comunicat de presă

Scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) va fi omagiat pe 17 și 18 noiembrie la Muzeul care îi poartă numele din Satul Dragosloveni, în mijlocul podgoriei fostului Județ Râmnicu-Sărat. Vineri, de la ora 11, momentul va fi organizat de elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” din Focșani, coordonați de prof. Liliana Foarfecă, Valy Țigănuș, Elena Suprovici și bibliotecar Luciana Stoean.  Sâmbătă, de la ora 12, este ziua lansărilor de carte: scriitoarea Mioara Bahna va lansa „Din marmura soclurilor. Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură” (volumul IV), iar scriitorul Constantin Marafet va prezenta lucrarea „Un oraș fără ferestre”, ambele titluri publicate de Editura Junimea. La momentul de sâmbătă vor participa Cenaclul „Dimitrie Dăscălescu” din Focșani, elevii Centrului Cultural „Cuza” al Colegiului Național „Al. I. Cuza”, coordonați de prof. Ionuț Țandără și parohiile Dragosloveni, Cândești, Dumbrăveni și Gugești I și II. Vă așteptăm la Muzeul Memorial de la Dragosloveni, pe urmele pașilor scriitorului, să aflați povestea vieții sale și cele mai recente lucrări ale scriitorilor râmniceni!

« de 11 »

Simpozionul VICTOR SLĂVESCU (1891 - 1977)

Comunicat de presă

Consiliul Județean Vrancea organizează, prin Muzeul Vrancei, simpozionul VICTOR SLĂVESCU (1891-1977), un eveniment din seria proiectelor despre recuperarea istoriei recente. Economist de talie europeană și biograf al primilor economiști români, om politic și ministru, universitar și membru al Academiei Române, deținut politic la Sighet și autorul unei opere fără egal în domeniul economiei și finanțelor românești, Victor Slăvescu este unul dintre titanii gândirii economice europene. Despre viața și opera sa vor susține intervenții Georgeta FILITTI, membru al Academiei Române, conf. univ. dr Ion VOROVENCI de la Academia de Studii Economice, Mihai GHYKA, unul dintre puținii filantropi din domeniul culturii, visiting professor la Universitatea București și Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei. Simpozionul va începe la ora 10:00, iar la ora 12:00 va avea loc o ceremonie religioasă la mormântul familiei Slăvescu de la Biserica Sfinții Voievozi din Comuna Cotești. Cei care doresc să întâlnească partea luminoasă a României interbelice, dimensiunea intelectuală a demnitarilor din acea epocă, sunt invitați să participe la simpozion pentru a-i asculta pe conferențiarii care l-au cunoscut și au trăit în prejma omului de stat Victor SLĂVESCU.

« de 10 »

Salonul de Grafică Satirică - 27-29 octombrie 2023

Comunicat de presă

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează în perioada 27-29 octombrie 2023 Salonul de Grafică Satirică MILCOVERITAS. După o perioadă în care manifestarea a fost abandonată de instituțiile de cultură din Focșani, aceasta s-a „refugiat” la Casa de Cultură din Odobești între 2015-2020, iar din acest an revine în Municipiul Focșani, locul unde a fost înființată de Nicolae Sava și Constantin Pavel în 1979. La ediția 2023 vor fi expuse 70 de lucrări semnate de 16 graficieni consacrați: Liviu Stănilă, Mihai Boboc, George Licurici, Silviu Bartis, Pamfil Horodnic, Ștefan Alexandrescu, Cornel Chiorean, Cristinel Vecerdea, Valeriu Kurtu, Pascal Gelu, Sergiu Fărcășanu, Alexander Dubovsky, Gabriel Rusu, Radu Clețiu, Leonte Năstase și, desigur, Constantin Pavel, curatorul evenimentului. Din 2024, Salonul de Grafică va avea o expoziție permanentă în Muzeul Viei și Vinului din Orașul Unirii, cu lucrări semnate de participanții la acest eveniment cultural, Focșanii alăturându-se localităților din țară, unde există adevărate muzee cu lucrări de grafică satirică. Vernisajul va avea loc vineri, 27 octombrie, la ora 12, în Foyerul Muzeului Vrancei (fostul Palat de Justiție), din str. Cuza Vodă, nr. 8. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27-29 octombrie, între orele 10-18, intrarea fiind gratuită. Cei care doresc să descopere câștigătorii acestei ediții și să obțină autografe pe catalogul expoziției sunt rugați să participe la vernisaj!

« de 6 »

Centenarul Mausoleului Eroilor de la Soveja, 16 septembrie 2023

Comunicat de presă

Consiliul Județean Vrancea, Primăria Soveja, Muzeul Vrancei și Asociația „Monumente în Vrancea” organizează sâmbătă, 16 septembrie 2023, Centenarul Mausoleului Eroilor de la Soveja. Evenimentul are loc de Zilele Europene ale Patrimoniului și se desfășoară în același timp cu tradiționalul „maraton” ciclist de promovare a memorialelor vrancene, Mausolee pe bicicletă. După ce pe 6 august 1923 a fost pusă piatra de temelie a Bisericii Neamului de la Mărășești, pe 27 septembrie 1923 s-a desfășurat ceremonia religioasă de punere a pietrei de temelie a Mausoleului Eroilor de la Soveja, în prezența episcopului Lucian Triteanu al Episcopiei Romanului și a demnitarilor vremii în frunte cu generalul Arthur Văitoianu. Manifestarile dedicate Centenarului vor începe la ora 14:45 cu deschiderea oficială, un scurt istoric al memorialului, un memento despre ctitori, vernisajul unei expoziții foto-documentare, prezentarea proiectului Mausolee pe biclicletă, iar de la ora 15:15 se dă startul momentelor cultural-artistice, cu „Buciumașii” din Spulber, Corul Parohiei Irești, formațiile artistice ale Școlii Gimnaziale din Soveja și un recital surpriză, pregătit de organizatori. Vă așteptăm să ascultați povestea memorialului de la Soveja!

« de 10 »

Zilele Satului Vrâncean - Ediția 2023

Comunicat de presă

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează ediția a treia a Zilelor Satului Vrâncean. Ediția din 2023 marchează începutul proiectelor de restaurare a instalațiilor tehnice și de construire a unei biserici de lemn, prin care se dorește transformarea colecției de arhitectură tradițională într-un adevărat Muzeu al Satului Vrâncean. Duminică, 10 septembrie, la ora 13:00, la Secția de Etnografie din Crângul Petrești, se va da startul acestor proiecte. Sărbătoarea satului vrâncean aduce împreună cele mai renumite ansambluri și formații din toate zonele etnografice ale Vrancei, într-un „maraton” al recitalurilor, în care puteți admira simplitatea și în același timp sublimul sufletului românesc. Pe parcursul după amiezii, casele tradiționale din Muzeul Satului Vrâncean găzduiesc, în premieră, expoziții de costume populare, realizate în parteneriat cu Șezătoarele din Vrancea, sub coodonarea cunoscutului artist popular Nelu Dumitrescu din Tichiriș. Nu putea lipsi lecția de olărit oferită de ultimul olar în activitate, Dorel Fecioraș din Irești-Vidra, despre celebra ceramică de Irești. Vă așteptăm, dragi iubitori ai tradițiilor, să vă bucurați de frumusețea artei tradiționale!

« de 73 »

În memorian profesor Nicolae Spănțulescu - 2 septembrie 2023

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei o masă rotundă în memoria profesorului Nicolae Spănțulescu din Comuna Dumbrăveni, autor al monografiei comunei și colaborator al revistei Cronica Vrancei. Evenimentul va avea loc sâmbătă 2 septembrie 2023, începând cu ora 16:00, la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, cu ocazia proiectului național „Noaptea Muzeelor la Sate”. Activitatea este realizată cu sprijinul familiei Spănțulescu și al partenerilor Muzeului Vrancei: Primăria Comunei Dumbrăveni, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Dumbrăveni, Parohiile Dumbrăveni, Dragosloveni și Cândești.

Vă așteptăm să participați la acest moment special, în care membrii comunității își vor aminti cu respect și admirație de contribuția semnificativă a profesorului Spănțulescu la cultura și educația locală!

« de 8 »

Noaptea Muzeelor la Sate - 2 septembrie 2023

Vă așteptăm să descoperiți poveștile muzeelor de la sate, sâmbătă 2 septembrie 2023, între orele 16 și 22, când vor fi deschise pentru vizitare Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești, Muzeul Țării Vrancei din Vidra, Casa Memorială ,,Ion Roată" din Câmpuri, Muzeul Memorial ,,Alexandru Vlahuță" de la Dragosloveni  și Mausoleele Eroilor din Mărăști și Soveja!

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

« de 10 »

Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărășești - 6 august 2023

Centenarul Mausoleului Eroilor din Mărășești, construit la inițiativa mitropolitului Pimen al Moldovei, de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române, ca o Biserică a Neamului.

« de 62 »

IPS Ciprian a deschis ieri festivitățile dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești. Manifestările din prima zi au fost organizate de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române (SNFOR) din Arhiepiscopia Buzăuli și Vrancei, la eveniment participând invitați din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei și din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Programul a avut în centru oficierea Sfintei Liturghii în cripta Mausoleului cu hramul Schimbarea la Față, o rememorare a începuturilor prezentată de Mirela Furtună, președintele SNFOR, un moment artistic, iar la sfârșit, Ansamblul Țara Vrancei, condus de artista Maria Murgoci, a susținut pe esplanada din fața memorialului, un mini recital. Din partea autorităților i-a fost oferită, în premieră, Ierarhului, placheta cu cele două timbre, cu efigiile generalului Constantin Christescu și a mitropolitului Pimen al Moldovei. Festivitățile vor continua astăzi de la ora 10:30.

Școala de Vară - Invitație la film, Mausoleul Eroilor din Focșani 11 iulie - 8 august 2023

« de 6 »

Lansare de carte autor Ionel Ilie și Recital de vioară și pian 7 iulie 2023, Mausoleul Eroilor Soveja

« de 15 »

Școala de vară la Muzeul Vrancei

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, în perioada 10 iulie - 11 august 2023, ediția a III-a a „Școlii de Vară la Muzeu”. Instituția a pregătit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, ateliere de vacanță, care se vor desfășura la următoarele obiective muzeale: Muzeul Unirii - Focșani, Mausoleul Eroilor din Focșani, Secția de Științe ale Naturii din Focșani, Muzeul Satului Vrâncean (Secția de Etnografie din Crângul Petrești) și Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni.

Programul atelierelor este următorul:

  1. Reconstituirea „Școlii Ruxandrei VLAHUȚĂ” – atelier de țesut la Muzeul Memorial

„Al.Vlahuță” din Dragosloveni, în perioada 10 – 14 iulie 2023. Înscrierile se fac la nr. de telefon: 0237.255386/0743.118917.

  1. „Actori pentru o zi” și cusături tradiționale vrâncenești la Secția de Etnografie din Crângul Petrești (Muzeul Satului Vrâncean), în perioada 17 – 21 iulie 2023 și 7-11 august 2023. Înscrierile se fac la nr. de telefon: 0741.209607/0237.618005.
  2. Atelier de ceramică la Muzeul Unirii, în perioada 17-21 iulie 2023. Înscrierile se fac la nr. de telefon: 0237.210081.
  3. Vânătoare de comori și vizionare de filme pentru copii la Mausoleul Eroilor din Focșani, în perioada 24 – 28 iulie 2023. Înscrierile se fac la nr. de telefon: 0786.527933.
  4. Lecție de acvaristică la Secția de Științe ale Naturii din Focșani, în perioada 1 – 4 august 2023. Înscrierile se fac la nr. de telefon: 0237.222890.

Data limită a înscrierilor este 7 iulie, participarea este gratuită.

Vă așteptăm cu drag!

     

Zilele portului popular vrâncean

Miercuri, 21 iunie 2023, ora 11

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, în perioada 21-25 iunie 2023, ediția a III-a a Zilelor Portului Popular Vrâncean. Manifestarea a început în 2021, cu sprijinul „Șezătoare” București și consilierea expertului în domeniul portului popular vrâncean, Nelu Dumitrescu din Tichiriș. Pentru prima dată, în 2021, a fost adusă în fața publicului cea mai bogată colecție de cămăși de Vrancea din România. În 2022 au fost expuse, în premieră, peste 300 de bete și brâie de Vrancea, printre care modele unicat, păstrate doar în patrimoniul Muzeului. La ediția din acest an va fi prezentată iubitorilor culturii tradiționale, pe lângă costumele populare de Vrancea, o impresionantă colecție de lăzi de zestre din patrimoniul Județului Vrancea. De această dată, evenimentul se va desfășura la Galeriile de Artă din centrul Municipiului Focșani; expoziția va fi deschisă între orele 12:00 și 20:00, intrarea gratuită.

Vă așteptăm, dragi vrânceni, să admirați costumele populare vrâncene și lăzile de zestre, în care fiecare mireasă își ducea la casa mirelui lucrurile cele mai de preț! Confecționată în familie sau comandată la un meșter lemnar, lada de zestre nu era doar un obiect de mobilier, ci avea o întreagă simbolistică, despre care veți afla la vernisajul expoziției, miercuri, 21 iunie, la ora 11:00.

« de 47 »

Lansare de carte Ioan Roată

Joi, 18 mai 2023, ora 10

                                       COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, joi 18 mai 2023, la ora 10:00, la Casa Memorială „Ioan Roată” din Câmpuri, lansarea volumului „Ioan Roată. Țăranul care a votat Unirea în Divanul ad-hoc al Moldovei”. Realizată de muzeografii Corina Duca și Laura Dinu, lucrarea este prima biografie a celui mai cunoscut țăran din istoria modernă a românilor.

Volumul prezintă viața unui om care a trăit în două lumi. S-a născut în 1806, într-o familie de țărani clăcași, din Satul Gura Văii de pe Moșia Câmpuri, proprietatea celebrei familii Dăscălescu din Focșanii Moldovei. Viața i s-a schimbat brusc atunci când a fost ales, în vara anului 1857, deputat, în Divanul ad-hoc al Moldovei. La Iași, Ioan Roată s-a numărat printre inițiatorii Jalbei țăranilor, document care a băgat spaima în politicieni, pentru că era o radiografie a suferinței țăranilor, un atac deschis la privilegiile boierilor și un manifest prin care țăranii cereau drepturi egale cu proprietarii moșiilor. Jalba nu a trecut la vot, în favoarea jalbei votând doar țăranii. De aici și până la arestarea sa la Iași nu a fost decât un pas, acest lucru întâmplându-se la început de ianuarie 1858; motivul: agitație publică. Și așa a fost adus Ioan Roată la Focșani sub escortă și trimis acasă pe Moșia Câmpuri.

Pe 5 și 24 ianuarie 1859, la Iași și București, deputații l-au votat pe colonelul Al. Ioan Cuza, domn al românilor, realizând Unirea. Ioan Roată a rămas cu ștampila Divanului și amintirea participării la lucrările din Iași, căci, în plan local, tot arendașii și micii proprietari făceau jocurile. Țăranul deputat a fost omis la împroprietăriri încât, în 1880, prefectul de Putna îl ruga pe Mihail Kogălniceanu să obțină un ajutor din Fondul milelor pentru a-i cumpăra o pereche de boi. În acei ani nu se inventaseră pensiile speciale, iar singura avere a fostului deputat Ioan Roată erau brațele sale. A plecat la ceruri resemnat în 1882, la fel de sărac, fără pământ, pe vremea regelui Carol I, căci între timp România devenise Regat. Intrarea sa în legendă se datorează scriitorului Ion Creangă, autorul care a făcut dintr-un țăran clăcaș un personaj de poveste. Vă așteptăm la Casa Memorială „Ioan Roată” din Câmpuri să vă spunem povestea celui mai cunoscut țăran din epoca Unirii!

« de 17 »

Centenarul Eroului Necunoscut al României

Duminică, 14 mai 2023

« de 20 »

Generalul Constantin Christescu

Marți, 9 mai, ora 13
Mausoleul Eroilor Mărășești
Muzeul Armelor

Un secol de la trecerea în eternitate a generalului Constantin Christescu, unul dintre strategii Bătăliei de la Mărășești. Un act de reparație morală postmortem.

Comunicat de presă

5 mai 2023

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, marți 9 mai 2023, la Muzeul Luptelor de la Mausoleul Eroilor din Mărășești, un eveniment dedicat memoriei generalului Constantin CHRISTESCU (1866-1923), cu ocazia împlinirii unui secol de la trecerea sa în eternitate. Acesta s-a numărat printre marii comandanți militari din Primul Război Mondial, fiind unul dintre strategii Bătăliei de la Mărășești.

Evenimentul este prima etapă dintr-un proiect prin care se urmărește reconstituirea rolului jucat de generalul Christescu în pregătirea și în luptele din Războiul de Reîntregire. În același timp manifestarea este o reparație morală pe care suntem obligați să o facem memoriei generalului Constantin Christescu, ale cărui oseminte, din considerente subiective, nu au fost înhumate în sarcofagul pregătit la Mausoleul Eroilor din Mărășești. Scopul proiectului este realizarea unui bust al generalului și aducerea osemintelor la Mausoleul Eroilor, pentru a completa galeria comandanților  militari care veghează câmpul de luptă de la Mărășești.

Manifestarea va începe la ora 13:00 și este organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești.

« de 16 »
2022 MUZEUL VRANCEI - Toate drepturile rezervate.
Sari la conținut